Insamling av föremål

Vill du skänka föremål till Vallby Friluftsmuseum?

Om du har ett föremål att skänka som du tror skulle vara intressant för museet, vänligen maila museet, se uppgifter nedan. Försök få med så mycket information du har om föremålet och bifoga gärna en bild. Det hjälper mycket vid bedömningen. Om du inte har tillgång till mail går det bra att ringa till föremålsansvarig på 021-398071.

Vi försöker svara så fort som möjligt men senast inom ett par veckor.

Är museet på jakt efter föremål till ett pågående projekt kommer du att kunna se en lista här nedan.

Kriterier för att ta emot föremål till Vallby Friluftsmuseums föremåls- och rekvisitasamling

Varje år får museet många erbjudanden om att ta emot föremål från allmänheten. Museet är tacksamma för alla som tänker på museet då man vill göra sig av med ett kärt föremål. Dock kan vi inte ta emot allt. Det krävs både utrymme för förvaring/exponering av föremålen samt tid och möjlighet att ta hand om dem, registrera, fotografera och vårda.

På museet finns en föremålsansvarig som rådgör med berörda kollegor inför varje föremålsförvärv. Det man tittar på är:

Vad är det för föremål och vad har det använts till? Det är inte alltid vi vet trots att vi sett många föremål genom åren. Det kan alltid dyka upp något nytt.

Finns det någon proveniens? Det är viktigt för oss att föremålet har en historia. Vem har använt det och var har det använts?

Passar föremålet i våra utställningar, det vill säga hus, trädgårdar, odlingar, natur och djurhagar? Eller passar föremålet i en miljö vi håller på eller planerar att bygga?

Har föremålet ett värde lokalt eller för regionen? Det är naturligtvis extra intressant om ett föremål har lokal anknytning på något sätt.

Vilket skick har föremålet? Tiden sätter sina spår på föremål och ska ju göra det. En del föremål är i så dåligt skick att de inte går att använda och ställa ut på museet. Men det händer även att museets egna föremål är i dåligt skick. Blir vi då erbjudna ett liknande föremål i bättre skick blir vi givetvis glada över det.

Kontakt

Ulla Blomqvist

021-398071

ulla.blomqvist@vasteras.se

Intendent och föremålsansvarig

Kansli

021-398070

vallby.friluftsmuseum@vasteras.se

Förfrågningar och bokningar, måndag-fredag kl 10.00-12.00.

Om du besöker oss