Aktiviteter på egen hand

Lärarhandledningar

Med hjälp av lärarhandledningar kan du själv visa runt på museet.

Hedemoratupp

Lär känna djuren

På Vallby Friluftsmuseum finns lantrasdjur som Hedemorahöns, Gestrikefår, Jämtget, Linderödssvin, med flera. Flera av djurslagen är idag utrotningshotade. Här kan ni lära mer om lantrasdjuren på museet och vad en lantras är. Under rutan Relaterat finns lärarhandledning att ladda ner.

Bondgården

Bondgården

Med hjälp av denna lärarhandledning kan ni lära er hur tillvaron för en bondefamilj kunde se ut kring år 1850. Vad användes alla hus till? Hur bodde man? Vad åt man? Hur var det att vara barn? Vad odlade man? Detta och mycket annat finns det att läsa och prata om. På flera ställen finns förslag på frågor att diskutera och fundera kring. Under rutan Relaterat längst ner på sidan finns lärarhandledning att ladda ner.

Pussel

Museiquiz

Ta med din klass eller grupp på en quizrunda. Quizen kan användas året runt. Pusselquiz fungerar för alla åldrar. Du behöver vara läskunnig för att kunna använda Skyltquiz. Under rutan Relaterat hittar du quiz och facit att ladda ner.

Active Quiz

Active Quiz

Ladda ner den kostnadsfria appen Active Quiz och skriv in quiz-id: VASTERAS. Det finns en särskild tipspromenad för Vallby Friluftsmuseum som vi hoppas att du väljer! Kombinera en härlig promenad med att testa dina och barnens kunskaper. Du kan göra promenaden oavsett var du är. Det allra roligaste är förstås att göra den på plats!

KulTur-appen

KulTur är en gratisapp som tagits fram av Sveriges Kulturarv i samarbete med mellanstadieelever och lärare. Den är utvecklad för att fungera som ett hjälpmedel i historieundervisningen på mellanstadiet. Den utgår ifrån över 100 museer och historiska platser, däribland Vallby Friluftsmuseum. Appen består av ett kort och koncist filmmaterial, quizfrågor, bilder och mycket kunskap.

Om du besöker oss