Aktiviteter på egen hand

Det finns flera sätt att upptäcka museet på egen hand, med vännerna, familjen, klassen eller barngruppen. Med hjälp av lärarhandledningar med olika teman kan du själv visa runt på museet. Det finns quizrundor som förbereds genom att skriva ut material innan besöket, samt quizappar som laddas ner till din mobil. Det går även att boka en Upptäckarväska. Läs mer om alla möjligheter nedan.

Hedemoratupp

Lärarhandledningar

Lär känna djuren

På Vallby Friluftsmuseum finns lantrasdjur som Hedemorahöns, Gestrikefår, Jämtget, Linderödssvin, med flera. Flera av djurslagen är idag utrotningshotade. Här kan ni lära mer om lantrasdjuren på museet och vad en lantras är. Under rutan Relaterat längst ned på sidan finns lärarhandledning att ladda ner.

Bondgården

Bondgården

Med hjälp av denna lärarhandledning kan ni lära er hur tillvaron för en bondefamilj kunde se ut kring år 1850. Vad användes alla hus till? Hur bodde man? Vad åt man? Hur var det att vara barn? Vad odlade man? Detta och mycket annat finns det att läsa och prata om. På flera ställen finns förslag på frågor att diskutera och fundera kring. Under rutan Relaterat längst ner på sidan finns lärarhandledning att ladda ner.

Pussel

Museiquiz

Ta med din klass eller grupp på en quizrunda. Quizen kan användas året runt. Pusselquiz fungerar för alla åldrar. Du behöver vara läskunnig för att kunna använda Skyltquiz. Under rutan Relaterat hittar du quiz och facit att ladda ner.

Active Quiz

Active Quiz

Ladda ner den kostnadsfria appen Active Quiz och skriv in quiz-id: VASTERAS. Det finns en särskild tipspromenad för Vallby Friluftsmuseum som vi hoppas att du väljer! Kombinera en härlig promenad med att testa dina och barnens kunskaper. Du kan göra promenaden oavsett var du är. Det allra roligaste är förstås att göra den på plats!

KulTur-appen

KulTur är en gratisapp som tagits fram av Sveriges Kulturarv i samarbete med mellanstadieelever och lärare. Den är utvecklad för att fungera som ett hjälpmedel i historieundervisningen på mellanstadiet. Den utgår ifrån över 100 museer och historiska platser, däribland Vallby Friluftsmuseum. Appen består av ett kort och koncist filmmaterial, quizfrågor, bilder och mycket kunskap.

Upptäckarväskan - Museets lantrasdjur

En upptäckarväska lånar du när du själv tar din barngrupp eller skolklass med på en vandring runt museet. Passar barn i förskoleåldern och lågstadiet. Väskan om museets lantrasdjur hjälper er när ni går runt för att bekanta er med museets alla djur. Påsen innehåller bland annat djurspår, ägg, djursånger och bondgårdsbok. Upptäckarväskan bokar du på museets kansli. Se kontaktuppgifter nedan.

Fler väskor med andra teman kommer snart.

Kontakt

Kansli

021-398070

vallby.friluftsmuseum@vasteras.se

Förfrågningar och bokningar, måndag-fredag kl 10.00-12.00.

Om du besöker oss