Om rekommendationerna kring coronaviruset ändras, kan det ske förändringar i det pedagogiska programmet med kort varsel. Vi underrättar i sådana fall de grupper som har bokat program.
Vallby Friluftsmuseum kan användas som en viktig och berikande resurs i undervisningen. I det pedagogiska programmet nedan finns förslag på spännande och givande visningar för förskolor och skolor. Det finns också möjlighet att utforma egna program i samarbete med museipedagogerna.
Vi erbjuder två kostnadsfria undervisningstillfällen per termin eller fyra under ett läsår per grupp/klass för förskolor/skolor i Västerås. Fler undervisningstillfällen kan bokas i mån av plats och kostar då 500 kronor per grupp/klass. För skolor och förskolor utanför Västerås kostar ett pedagogiskt program eller visning 500 kronor.
Om situationen tillåter, följ med pedagogen på en vandring bland museets lantrasdjur. Det var dessa typer av djur som förekom på svenska gårdar förr i tiden. Vi pratar om vad vi får från djuren och hur man håller dem, vad de äter, om djurens ungar och mycket mer.
Gammaldags lektion kan bokas och genomförs då antingen digitalt eller på plats på museet. I det senare fallet tar museipedagogen emot utanför byskolan och ger en introduktion. Därefter får eleverna gå in i byskolan tillsammans med sina lärare.
Vid ett digitalt besök får eleverna via videolänk samtala med fröken Ellen Skagerlind som befinner sig i Råsbo byskola. Vi talar om hur det var att gå i skolan år 1910 samt tittar hur fröken bodde och hur det skiljer sig mot hur vi bor idag. Titta gärna på filmen ovan innan ni träffar fröken Skagerlind digitalt.
På egen hand: Det finns också möjlighet att göra en digital tidsresa på egen hand i er skola. Den behöver inte bokas. Med hjälp av denna handledning samt filmen ovan, som visar hur en gammaldags lektion går till på museet, kan ni samtala om skillnader och likheter mellan förr och nu. I handledningen finns också förslag på äldre lekar.
Öppet alla dagar året runt