Pedagogiska program för skola och förskola

Om rekommendationerna kring coronaviruset ändras, kan det ske förändringar i det pedagogiska programmet med kort varsel. Vi underrättar i sådana fall de grupper som har bokat program.

Vallby Friluftsmuseum kan användas som en viktig och berikande resurs i undervisningen. I det pedagogiska programmet nedan finns förslag på spännande och givande visningar för förskolor och skolor. Det finns också möjlighet att utforma egna program i samarbete med museipedagogerna.

Vi erbjuder två kostnadsfria undervisningstillfällen per termin eller fyra under ett läsår per grupp/klass för förskolor/skolor i Västerås. Fler undervisningstillfällen kan bokas i mån av plats och kostar då 500 kronor per grupp/klass. För skolor och förskolor utanför Västerås kostar ett pedagogiskt program eller visning 500 kronor.

Gotlandskaniner.

Lär känna djuren

Följ med pedagogen på en vandring bland museets lantrasdjur. Det var dessa typer av djur som förekom på svenska gårdar förr i tiden. Vi pratar om vad vi får från djuren och hur man håller dem, vad de äter, om djurens ungar och mycket mer. Hela visningen hålls utomhus med rekommenderat avstånd till pedagogen. Möjlighet finns att tvätta händerna.

 • Åldersgrupp: förskola-år 3, särskolan
 • Max antal: 15. Det är möjligt att boka in en helklass med två grupper efter varandra. Den grupp som inte har visning kan då göra någon aktivitet på egen hand, se förslag nedan i rutan Relaterat. Lektionstiden blir då totalt cirka 120 minuter.
 • Datum och tider: Onsdagar kl 10.00.
 • Lektionstid: Cirka 60 minuter per grupp
 • Tillgänglighet: God. Hela lektionen hålls utomhus.
 • Bokning: Bokas via Study Alonglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
 • Läroplan: Bidrar till att uppfylla målen för förskolan och målen i naturorienterande ämmen och samhällsorienterande ämnen för årskurs 1-3.
 • Kontakt: Stina Ek Bredgård, se kontaktuppgifter nedan

Gammaldags lektion -samtal med fröken Ellen Skagerlind

Vi gör detta på ett lite annorlunda vis denna termin. Istället för att komma hit till byskolan så kan ni göra en digital tidsresa på egen hand. Titta på filmen ovan, som visar hur en gammaldags lektion går till här på museet. Använd gärna detta lektionsuppläggPDF med diskussionsfrågor och gammaldags lekar. Punkt 4 utgår när ni gör tidsresan utan samtal med fröken Skagerlind.

Vill ni fördjupa lektionen, finns det möjlighet att boka ett kompletterande möte med fröken Skagerlind. Hon visar skolsalen och sin bostad som ligger i anslutning till skolsalen. Fröken Skagerlind berättar om hur hon bor och hur det var att vara barn för 110 år sedan. Ytterligare inspiration hittar du i detta lektionsupplägg.PDF Förslagsvis tittar ni på filmen vid ett tillfälle och bokar samtalet till ett annat tillfälle. Då hinner ni förbereda barnen på samtalet och de får en chans att ställa frågor. Samtalet bokas i Study Along och kräver att läraren har tillgång till Teams. Vi kan efter överenskommelse testa tekniken vid ett separat tillfälle för att se att ljud och bild fungerar som det ska.

 • Åldersgrupp: förskola-år 4, särskolan
 • Max antal: Förskolan och förskoleklass 5 barn, grundskolan en skolklass
 • Datum och tider: Tisdagar kl 9.30 och 10.30
 • Lektionstid: Filmen är 13 minuter och samtalet med fröken Skagerlind ca 30-40 minuter.
 • Samtal med fröken Skagerlind: Bokas via Study Alonglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
 • Läroplan: Bidrar till att uppfylla målen för förskolan och målen i samhällsorienterande ämnen och svenska för årskurs 1-3.
 • Kontakt: Andrea Linerstad, se kontaktuppgifter nedan

Kontakt

Andrea Linerstad

021-392177

andrea.linerstad@vasteras.se

Museipedagog

Stina Ek Bredgård

021-398072

christina.ek.bredgard@vasteras.se

Museibonde och djuransvarig

Om du besöker oss

Öppet alla dagar året runt