Tryckeriet

Skylt med texten tryckeri

På torget i Tenngjutaregården finns ett museitryckeri med gamla tryckpressar från tiden då tryckarkonsten var ett hantverksyrke. Tryckeriet ställdes iordning av framförallt ideella krafter och öppnades på museet 1962.

Tryckpressarna på museet

I museets tryckeri finns tre tryckpressar.

Den äldsta tryckpressen är också den största och tyngsta. Det är en så kallad Stanhopepress och är en handdigel uppfunnen av earlen Charles Stanhope i början av 1800-talet.

I mitten av 1800-talet kom en ny typ av digelpress där två armar drar digeln, det vill säga den rörliga plattan som pressar papperet mot den orörliga tryckformen. Digeln dras genom ett kuggsystem mot det inskruvade textmaterialet för ett tryck. I museet finns en sådan maskin och den klarar ark i storleken A4.

Dessutom finns här en liten handdigel för tryck av visitkort. Den kommer från Köping och är märkt Modell snällpress N:3 och EO Gother som är namnet på tillverkaren.

Typsnittet Garamond kursiv i tryckeriet

Ett levande tryckeri

Museets tryckeri drivs idag av en volontär och går att besöka på programdagar, under skolloven och Levande museum som pågår mitten av juni till mitten av augusti varje år. Här kan du få se tryckpressarna användas och kanske får du själv möjlighet att trycka ett kort i handdigelpressen.

Sommarens öppettider

Vecka 25-32 är tryckeriet öppet varje dag med några få undantag. Skyltar står framme när tryckeriet är öppet. Öppettiderna är kl 10.00-16.00 med lunch kl 12.00-13.00. Med reservation för ändringar.

Du hittar tryckeriet på torget. Ingången till tryckeriet är på baksidan av Tenngjutaregården.

Kontakt

Kansli

021-398070

vallbyfriluftsmuseum@vasteras.se

Förfrågningar och bokningar, måndag-fredag kl 10.00-12.00

Om du besöker oss

Öppet alla dagar året runt