Levande museum

Tvätt på arbetarbakgården

Under vecka 25-32 är det öppet dagligen i museimiljöerna. Hus och gårdar fylls med liv och rörelse. Du möter pigor och drängar, skolfröknar, arbetare och lanthandlare. Du kan delta i lektioner i byskolan, prova på gammaldags spel och lekar, hjälpa till med arbetet på arbetarbakgården, titta in i bondgården, torpet och prästgården eller inhandla en strut karameller i lanthandeln.

Det finns mycket att uppleva. Varför inte ta av dig skorna och gå barfota på breda golvtiljor som under århundraden nötts av andra fötter? En tidsresa med dofter, smaker och röster från förr lämnar inte någon oberörd.

Historiska dramatiseringar

Husförhör

Upplev ett husförhör i bondgården på 1850-talet. Prästen kontrollerar församlingsbornas kunskaper om bibliska historien och katekesen.

Bondbröllop

Upplev hur ett bondbröllop kunde gå till på 1850-talet. Bröllopståget börjar på torget och fortsätter sedan till missionshuset. Efteråt är det fest på bondgården. Västerås Spelmansgille medverkar.

Hälsa på i hus och gårdar

Under sommaren är flera hus och gårdar öppna. Träffa människorna från förr i arbetarbostaden, lanthandeln och byskolan. Bondgården, prästgården, bergsmansgården, stugorna från Södra Björnö, kolonistugan och borgarbostaden i Tenngjutaregården är öppna med grind.

Lek och lär för barn

I Flinkstugans lek- och lärmiljö på torget finns värdar. Här kan barnen leka förr i tiden och prova på olika sysslor. Stugan är öppen varje dag.

  • Levande museum pågår dagligen under vecka 25-32.
  • Passar alla åldrar
  • Gratis inträde till museet. Vissa aktiviter kan ha en kostnad.