Lediga tjänster

Tvätt på bakgården.

Museivärdar till sommaren sökes

Om arbetsplatsen

Västerås museer söker nu två museivärdar/guider till sommarsäsongen på Vallby friluftsmuseum. Museet är Västmanlands största besöksmål. Under högsäsongens levande museum vaknar hus och gårdar till liv med hjälp av ett 40-tal feriearbetande ungdomar. Vill du jobba hos oss i sommar?

I enheten Västerås museer blir du kollega med ett trettiotal specialister inom konst och kulturarv som tillsammans driver verksamhet vid Anundshög, Vallby friluftsmuseum och Västerås konstmuseum samt ansvarar för stadens offentliga konst. Västerås museer ingår i Kultur-, idrotts-, och fritidsförvaltningen och arbetar på uppdrag av Kulturnämnden.

Arbetsuppgifter

Din främsta arbetsuppgift är att tillsammans med ungdomarna ge våra besökare en positiv museiupplevelse. Du deltar själv aktivt i verksamheten, handleder ungdomarna i deras dagliga arbete och håller i dagliga avstämningar. Tillsammans med museets medarbetare och ungdomarna planerar och genomför du olika publika aktiviteter. Du håller också guidade visningar för allmänheten.

Kvalifikationer

Vi söker dig som har erfarenhet av publikt arbete på museum eller besöksmål och erfarenhet av handledning/arbetsledning. Examen eller pågående studier inom museiämnen är meriterande och har du dessutom erfarenhet av teater och rollspel är det ett plus. I rollen är det viktigt att du kan arbeta självständigt och har god servicekänsla. Goda kunskaper i svenska och engelska är ett krav och har du även ytterligare språk är det meriterande. Stor vikt fästs vid personlig lämplighet.

Innan du kan anställas behöver du visa upp ett godkänt utdrag från polisens belastningsregister.

Vi ser fram emot din ansökan!

Anställningens omfattning

Tjänsten är en visstidsanställning på 75% enligt schema där helgarbete ingår under vecka 24-32.

Ansökan

Ansök senast 2024-03-01.

Länk till ansökan museivärd/guide Länk till annan webbplats.

Fastighetsskötare till Vallby Friluftsmuseum och Anundshög under sommaren sökes

Om arbetsplatsen

Västerås museer söker en vikarierande fastighetsskötare till sommarsäsongen på Vallby friluftsmuseum och Anundshög. Museerna är Västmanlands största besöksmål och väl fungerande fastighetsskötsel är en viktig del av gästupplevelsen.

I enheten Västerås museer blir du kollega med ett trettiotal specialister inom konst och kulturarv som tillsammans driver verksamhet vid Anundshög, Vallby friluftsmuseum och Västerås konstmuseum samt ansvarar för stadens offentliga konst. Västerås museer ingår i Kultur-, idrotts-, och fritidsförvaltningen och arbetar på uppdrag av Kulturnämnden.

Arbetsuppgifter

I dina arbetsuppgifter ingår traktorkörning, avfallshantering, gräsklippning och höskörd samt att utföra mindre reparationer och underhåll på fastigheterna såsom snickeri, målning och annan förekommande fastighetsservice. Arbetet innebär att du arbetar ute i museimiljöerna och behöver vara bekväm med att möta besökare och ge bästa möjliga service.

Kvalifikationer

Vi söker dig som har tidigare erfarenhet av fastighetsskötsel. Du behöver ha B-körkort och erfarenhet av traktorkörning. Erfarenheter från arbete i publika miljöer och besöksmål är meriterande. Det är viktigt att du kan arbeta självständigt och har god servicekänsla. Stor vikt fästs vid personlig lämplighet.

Varmt välkommen med din ansökan!

Anställningens omfattning

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning
Omfattning: Heltid 100% under vecka 27-33

Ansökan

Ansök senast: 2024-03-01

Länk till ansökan fastighetsskötare Länk till annan webbplats.

Lägerledare till sommaren sökes

Om arbetsplatsen

Västerås museer söker nu två lägerledare till sommarsäsongen på Vallby Friluftsmuseum. Vill du jobba hos oss i sommar?

Museet är ett av Västmanlands största besöksmål. Under högsäsongens levande museum tjänstgör ett 50-tal feriearbetande gymnasieungdomar på museet. I enheten Västerås museer blir du kollega med ett trettiotal specialister inom konst och kulturarv som tillsammans driver verksamhet vid Anundshög, Vallby Friluftsmuseum och Västerås konstmuseum, samt ansvarar för stadens offentliga konst.

Västerås museer ingår i Kultur-, idrotts-, och fritidsförvaltningen och arbetar på uppdrag av Kulturnämnden.

Arbetsuppgifter

Din främsta arbetsuppgift som lägerledare hos oss blir att handleda två feriepraktikanter i deras arbete. Tillsammans arbetar ni för att ge de barn som deltar på sommarlägren en positiv upplevelse där dem får delta i djur- och kulturaktiviteter på museet. Lägren äger rum dagtid och riktar sig mot barn i åldrarna 7-10 år. Du deltar själv aktivt i lägerverksamheten och håller i dagliga avstämningar med feriepraktikanterna.

Kvalifikationer

För en anställning hos oss krävs det en godkänd gymnasieutbildning. Vi söker dig som har erfarenhet av ledarskap/handledning/arbetsledning. Tidigare erfarenheter från arbete med barn, ungdomar och djur är meriterande. I rollen är det viktigt att du kan arbeta självständigt och har god servicekänsla. Goda kunskaper i svenska och engelska är ett krav.

Innan du kan anställas behöver du visa upp ett godkänt utdrag från polisens belastningsregister.

Vi ser fram emot din ansökan!

Anställningens omfattning

Tjänsten är en visstidsanställning på 75% enligt schema under vecka 24-32.

Ansökan

Ansök senast: 2024-03-01

Länk till ansökan lägerledare Länk till annan webbplats.

Sök feriepraktik sommaren 2024

Välkommen att söka feriepraktik på Vallby Friluftsmuseum! Du som är skriven i Västerås kommun och studerar på gymnasiet får söka feriepraktik. Sista ansökningsdag är 22 februari. Se nedan vilka tjänster vi söker här på museet. Period 1 pågår vecka 25-28 och period 2 vecka 29-32. Länk för mer information och ansökan via Västerås Stad hittar du under Relaterat nedan.

Skriv gärna i din ansökan att du önskar arbeta på Vallby Friluftsmuseum.

Allmänt om feriepraktik på Vallby Friluftsmuseum

Du som söker feriepraktik på museet behöver vara bekväm med att möta människor i alla åldrar. En stor del av tiden arbetar man inför intresserade och nyfikna besökare. Alla feriepraktikanter arbetar i team med handledning av museets personal.

Besöksvärd

Din uppgift blir att levandegöra historien som besöksvärd under sommaren. Du och dina kollegor ansvarar för de museimiljöer som hålls öppna för museets besökare. Ni arbetar i historiska kläder. I arbetsuppgifterna ingår att skildra och berätta om livet förr, genom exempelvis berättande, rollspel och dramatiseringar. På bondgården berättar du om livsvillkoren på landsbygden. Här får du också visa och demonstrera äldre tiders matlagning, hushållssysslor och hantverk, samt bjuda in besökarna att prova på. I byskolan förmedlar du kunskap om skolans historia och håller i gammaldags lektioner. I arbetarbostaden förmedlar du de hårda livsvillkor som kunde gälla för en arbetarfamilj, jämsides med praktiska sysslor såsom matlagning och tvätt. I herrgården visar och berättar du om de historiska interiörerna och livet kring en bruksherrgård kring 1830. I museets lanthandel ingår försäljning och turistinformation i arbetsuppgifterna, samt att berätta om lanthandlaren och dennes familj.

Vi söker dig som tycker om att möta människor i alla åldrar. Du är pålitlig, tillmötesgående och ansvarsfull. Du är mycket mån om att alla ska få ett gott bemötande och förstår vikten av att besökarna får en positiv upplevelse. Du behöver tycka om att möta, aktivera och interagera med barn eftersom de utgör en stor del av våra besökare. Du får gärna ha erfarenhet av teater och/eller lajv, och vara bekväm med att synas. Det är bra om du är historieintresserad och/eller har praktiska kunskaper inom exempelvis slöjd och hantverk. Du som jobbar i lanthandeln får gärna ha butiksvana.

Djurskötare

Du kommer i huvudsak arbeta med djurens dagliga skötsel. De dagliga rutinerna innebär bland annat utfodring, mockning och att hålla rent och snyggt i och kring djurhägn. Under arbetet ute i miljöerna möter man besökare och berättar om djuren. Man får också leda dagliga djurvisningar för besökare. Andra arbetsuppgifter såsom höskörd och stängsling ingår.

Du som söker jobb hos oss bör gå naturbruksgymnasium, ridgymnasium eller ha motsvarande kunskaper inom djurvård. Motsvarande kunskaper kan vara djurvårdsutbildningar inom Svenska Blå Stjärnan, fleråriga erfarenheter av hästar eller andra lantbruksdjur med mera.

Lägerledare

Vi söker lägerledare till museets sommarläger med djur- och kulturaktiviteter för barn mellan cirka 7 till 10 år. Lägren genomförs tillsammans med en kollega och med handledning av ansvarig museipersonal. Ni är tillsammans med barnen under hela lägerdagarna. Inplanerat under lägren är bland annat olika aktiviteter där ni tillsammans med barnen får träffa och lära känna museets olika djur. Även aktiviteter i museimiljöerna ingår, till exempel bakning och gammaldags lektion.

Vi ser gärna att våra lägerledare har tidigare erfarenhet som barn/ungdomsledare. Det kan till exempel vara som ungdomsledare/tränare inom någon idrott, eller lägerledare vid olika typer av läger som ridläger, seglarläger, idrottsläger eller annat. Tidigare erfarenheter från arbete med barn och djur är meriterande. Du är pålitlig, tillmötesgående, ansvarsfull och arbetsvillig.