Sök feriepraktik på Vallby Friluftsmuseum sommaren 2024

Välkommen att söka feriepraktik på Vallby Friluftsmuseum! Du som är skriven i Västerås kommun och studerar på gymnasiet får söka feriepraktik. Sista ansökningsdag är 22 februari. Period 1 pågår vecka 25-28 och period 2 vecka 29-32. Länk för mer information och ansökan via Västerås Stad hittar du under Relaterat nedan. Se nedan vilka tjänster vi söker här på museet.

Skriv gärna i din ansökan att du önskar arbeta på Vallby Friluftsmuseum.

Allmänt om feriepraktik på Vallby Friluftsmuseum

Du som söker feriepraktik på museet behöver vara bekväm med att möta människor i alla åldrar. En stor del av tiden arbetar man inför intresserade och nyfikna besökare. Alla feriepraktikanter arbetar i team med handledning av museets personal.

Besöksvärd för museimiljöerna

Din uppgift blir att levandegöra historien som museivärd under sommaren. Du och dina kollegor ansvarar för de museimiljöer som hålls öppna för museets besökare. Ni arbetar i historiska kläder. I arbetsuppgifterna ingår att skildra och berätta om livet förr, genom exempelvis berättande, rollspel och dramatiseringar. På bondgården berättar du om livsvillkoren på landsbygden. Här får du också visa och demonstrera äldre tiders matlagning, hushållssysslor och hantverk, samt bjuda in besökarna att prova på. I byskolan förmedlar du kunskap om skolans historia och håller i gammaldags lektioner. I arbetarbostaden förmedlar du de hårda livsvillkor som kunde gälla för en arbetarfamilj, jämsides med praktiska sysslor såsom matlagning och tvätt. I herrgården visar och berättar du om de historiska interiörerna och livet kring en bruksherrgård kring 1830. I museets lanthandel ingår försäljning och turistinformation i arbetsuppgifterna, samt att berätta om lanthandlaren och dennes familj.

Vi söker dig som tycker om att möta människor i alla åldrar. Du är pålitlig, tillmötesgående och ansvarsfull. Du är mycket mån om att alla ska få ett gott bemötande och förstår vikten av att besökarna får en positiv upplevelse. Du behöver tycka om att möta, aktivera och interagera med barn eftersom de utgör en stor del av våra besökare. Du får gärna ha erfarenhet av teater och/eller lajv, och vara bekväm med att synas. Det är bra om du är historieintresserad och/eller har praktiska kunskaper inom exempelvis slöjd och hantverk. Du som jobbar i lanthandeln får gärna ha butiksvana.

Djurskötare

Du kommer i huvudsak arbeta med djurens dagliga skötsel. De dagliga rutinerna innebär bland annat utfodring, mockning och att hålla rent och snyggt i och kring djurhägn. Under arbetet ute i miljöerna möter man besökare och berättar om djuren. Man får också leda dagliga djurvisningar för besökare. Andra arbetsuppgifter såsom höskörd och stängsling ingår.

Du som söker jobb hos oss bör gå naturbruksgymnasium, ridgymnasium eller ha motsvarande kunskaper inom djurvård. Motsvarande kunskaper kan vara djurvårdsutbildningar inom Svenska Blå Stjärnan, fleråriga erfarenheter av hästar eller andra lantbruksdjur med mera.

Lägerledare

Vi söker lägerledare till museets sommarläger med djur- och kulturaktiviteter för barn mellan cirka 7 till 10 år. Lägren genomförs tillsammans med en kollega och med handledning av ansvarig museipersonal. Ni är tillsammans med barnen under hela lägerdagarna. Inplanerat under lägren är bland annat olika aktiviteter där ni tillsammans med barnen får träffa och lära känna museets olika djur. Även aktiviteter i museimiljöerna ingår, till exempel bakning och gammaldags lektion.

Vi ser gärna att våra lägerledare har tidigare erfarenhet som barn/ungdomsledare. Det kan till exempel vara som ungdomsledare/tränare inom någon idrott, eller lägerledare vid olika typer av läger som ridläger, seglarläger, idrottsläger eller annat. Tidigare erfarenheter från arbete med barn och djur är meriterande. Du är pålitlig, tillmötesgående, ansvarsfull och arbetsvillig.