Rätta svar på familjequizet

Testade du dina kunskaper om museet i familjequizet på Jubileumsfesten den 4 september? Här kommer de rätta svaren för vuxenfrågorna (V) och barnfrågorna (B). Vinnarna är dragna och kontaktas via mail.

Fråga 1
V: År 1921 uppfördes museets första byggnad, hitflyttad från Hemmingsbo, Fläckebo socken. Vad användes byggnaden ursprungligen som?
Rätt svar: 2- Gästgiveri
B: Det här är ett gammalt pumphus. Vad hämtade man där?
Rätt svar: X -Vatten

Fråga 2
V: Olof Thunberg växte upp i Västerås. På 1940-talet startade han Scenklubben ihop med - vem då? De medverkade i flera pjäser på museet, bland annat i ”Tenngjutaregården” år 1945. Vad heter den manlige skådespelaren?
Rätt svar: 1 - Lars Ekborg
B: I somras kunde man se dessa barnboksfigurer på teatern. Vad heter de?
Rätt svar: 2 - Kråkan och Mamma Mu

Fråga 3
V: I början av 1950-talet uppfördes en stor hage på museet för en djursort som vid den tiden knappt fanns kvar i det vilda i Sverige. När de sista djuren flyttade ut från museet 1981 hade djurstammen återhämtat sig. Vad var det för djur?
Rätt svar: 1- Hjortar
B: Vad heter getens barn?
Rätt svar: 1 - Killing

Fråga 4
V: Under många år huserade textilkonstnären Ditte Bartha på museet. Hon brukade bland annat färga tyg genom en viss teknik som innebär att man skyddar eller täcker delar av ett tyg genom att till exempel knyta det eller täcka det med vax innan det färgas. Vad kallas tekniken?
Rätt svar: X - Batik
B: På torget finns en hantverkare som tillverkar saker av ett visst material. Vad är ringarna gjorda av?
Rätt svar: 1 - Silver

Fråga 5
V: Det här föremålet finns i flera av museimiljöerna. Vad är det?
Rätt svar: 2 - Råttfälla
B: Vad använder man en sådan här till?
Rätt svar: 2 - Att spinna tråd på

Fråga 6
V: På bilden ovan från 1932 ser ni var museets tidigare huvudentré låg, innan E18 byggdes. Därifrån ledde en allé fram till herrgården. Allén finns fortfarande kvar. Vilka träd består den av?
Rätt svar: 1 - Lind
B: I borgarträdgården växer sådana här blommor. Vad är det för blomma?
Rätt svar: 1 - Tulpan

Fråga 7
V: I början av 1990-talet byggdes ett vikingahus på museet. Tyvärr drabbades det av äkta hussvamp efter några år och huset fick tas bort. Vad kallades vikingahuset?
Rätt svar: X - Anunds hus
B: Huset på bilden flyttades till museet för 40 år sedan. Vad är det för hus?
Rätt svar: X - En skola

Fråga 8
V: Vad menas med att maja majstången?
Rätt svar: 2 - Man klär den med blommor och löv
B: Vilket ord saknas i sången? Små grodorna, små grodorna är… att se
Rätt svar: 1 - Lustiga

Om du besöker oss