-  - 
Startsidan - Vallby Friluftsmuseum. - 
 - Kontakt -     Webbkarta -     In English -     Sök - 
Hoppa till textinnehållet -  - Tilll startsidans aktuella information och nytt på webbplatsen - Du är här Startsida -  / Visningar och kurser

Christina Holmström

Liekurs med Nore Johansson.

Juttamik.

 -  

Kurser och föreläsningar

Lär dig något nytt eller utveckla dina kunskaper! Programmet uppdateras löpande. Kurserna äger rum på Vallby Friluftsmuseum eller hos någon av våra samarbetspartners.

Workshop i kulning och vallvisor i gemytlig miljö

Christina Holmström

Liva upp hösten med kulning och värm er framför brasan i öppna spisen. Workshop i kulning och vallvisor med Christina Holmström söndag 30 september. Särskilt hösterbjudande 400 kr per person. Sista anmälningsdag onsdag 26 september.

Kom och prova att kula och sjunga vallvisor på Vallby Friluftsmuseum. Vi sitter i mysiga soldattorpet framför elden i öppna spisen när vi sjunger. Vi kommer att värma upp kroppen och rösten med lätta rörelser och sångövningar innan vallåtarna lärs ut på gehör och vi går igenom kulningen. Senare går vi ut till djuren i hagarna för att sjunga och kula. Spännande blir det att se om de fjällnära korna och de andra djuren lockas när vi kular…

Ingen förkunskap krävs utan kom för att prova på kulning och lär dig några vallvisor som användes förr av fäbodkullor på fäbodarna runt om i norden. Kulning är ett slags lockrop som hörs på flera kilometers håll och användes bland annat för att locka på sina djur och för att kommunicera med grannfäbodar.

Även om det är mest kvinnor som utövat detta så kan alla vara med på workshopen - tjejer och killar - gammal som ung! Från 13 år till uppåt utan övre åldersgräns. Inga förkunskaper krävs, bara lust att prova på.

Vi kommer att vara både ute och inne. Tag gärna med frukt, vattenflaska, utekläder efter väder, sittunderlag, anteckningsblock och penna. Ät gärna lunch innan då vi kör utan avbrott för lunch. Tänk på eventuella allergiker och undvik nötter, hårspray och parfym.

Datum, tid och anmälan

 • Plats: Soldattorpet på Vallby Friluftsmuseum. Med reservation för ändringar.
 • Dag: söndag 30 september
 • Tid: klockan 13.00–16.30 med två korta pauser
 • Pris: 400 kronor per person (särskilt hösterbjudande)
 • Antal deltagare: max 10 personer
 • Kursledare: Christina Holmström
 • Anmälan och mer information: Christina Holmström, kul@ovakul.se
  Obs! Sista anmälningsdag onsdag 26 september.

Keramikkurs för barn på Krukmakeriet Juttamik

Keramikkurser för barn, vi formar lera, kavlar och drejar. Barnen är sedan välkomna tillbaka för att glasera sina alster. Kursen är lämplig för barn från 6 år. I mån av plats får även vuxna anhöriga delta i kursen. Kostnad för kursen är 495 kronor person, i detta ingår två timmars arbete med lera samt 1/2 timme för glasering av alstren vid ett senare tillfälle. Förfrågan skickas till jutta@juttamik.se. Uppge vilken av kurserna nedan du är intresserad av.

 • Kurs 1: 30 oktober kl 10.00-12.00
 • Kurs 2: 30 oktober kl 13.00-15.00

Kurser hos Vallby Friluftsmuseums hantverkare

Läs mer om kurser hos Krukmakeriet Juttamik.


Med reservation för ändringar.

 - Tillbaka Tillbaka  -    UppUpp  -