-  - 
Startsidan - Vallby Friluftsmuseum. - 
 - Kontakt -     Webbkarta -     In English -     Sök - 
Hoppa till textinnehållet -  - Tilll startsidans aktuella information och nytt på webbplatsen - Du är här Startsida -  / Visningar och kurser

Lamm

Förfrågan och bokning

Museets kansli
021-39 80 70, vardagar kl. 10-12
Kontakta oss

Mer information

Djurvandring på söndagar

 -  

Guidade visningar

1900-talet, inte för så länge sen

Kom med på en visning om det spännande 1900-talets första årtionden. Få reda på hur det var att växa upp som barn till den siste lanthandlaren i Uttersberg vid 1900-talets början och följ med Harriet vars mamma jobbade varje sommar under 1950-talet som värdinna på Södra Björnön. Vi fortsätter genom den tid då folkhemmet byggdes upp i Sverige. Vi besöker folkrörelsernas Folkets Park och kolonistugan där kolonisterna uppmanades att dryga ut matkontot med egenodlade grönsaker och nyttigt arbete.

 • Period: måndag - torsdag (dagtid) under vecka 30-35, 38-44. Tid och dag bokas i överenskommelse med museet.
 • Max antal: 25 personer
 • Se kostnad nedan under "Kostnader".

Kulturhistorisk visning

Följ med på en visning som berättar om livet förr i staden och på landsbygden. Vi besöker några av museets hus och gårdar.

 • Tid och dag bokas i överenskommelse med museet.
 • Max antal: 25 personer
 • Se kostnad nedan under "Kostnader".

När trädgård blev till för alla – 1800-talets trädgårdshistoria

Vi följer trädgårdshistorien från bondgårdens kålgård, över skolträdgårdens barnodlingar med en mångfald av växter, till torparens trädgård och avslutar i staden där trädgård kunde vara enbart för lust och nöje. Det blir en vandring i 1800-talets trädgårdshistoria när trädgård blev till för alla.

 • Period: vecka 23-26, 32-37. Tid och dag bokas i överenskommelse med museet.
 • Max antal: 30 personer
 • Se kostnad nedan under "Kostnader".

En vandring i 1800-talets trädgårdshistoria med frukttema

Vi följer fruktträden i trädgårdshistorien från bondgårdens ”trädgård”, över skolträdgårdens barnodlingar med egenympade träd, till torparens fruktträdgård och avslutar vid herrgården där fruktodling var en viktig inkomstkälla på 1800-talet.

 • Period: vecka 36-41. Tid och dag bokas i överenskommelse med museet.
 • Max antal: 30 personer
 • Se kostnad nedan under "Kostnader".

Lär känna djuren

Följ med djurskötaren på en vandring bland museets lantrasdjur. Hälsa på linderödsgrisen Gunilla, gotlandsrusset Flinga, gestrikefåret Astrid och många fler. Vi berättar om vårt arbete med utrotningshotade lantrasdjur och bevarandet av dessa.

 • Period: hela året. Tid och dag bokas i överenskommelse med museet.
 • Max antal: 25 personer
 • Se kostnad nedan under "Kostnader".

Dramatiserade visningar

Vallby Friluftsmuseum kan vid förfrågan erbjuda dramatiserade visningar med olika teman. Se kostnad nedan.

Temavisningar

Under juni - september finns temavisningar där du kan boka biljett per person. Följ med på trädgårdsvandring, dramatiserade visningar i herrgården, hör berättelser om folktro i Spikgården, med mera.

Läs mer om Temavisningar.

Museet besöker er

Är din förening eller ditt företag nyfiken på Vallby Friluftsmuseum? Boka en av museets anställda som kommer och visar bilder och berättar om Vallby Friluftsmuseum hos er. Det går också bra att vintertid boka en kort visning av museet samt ett föredrag om Vallby Friluftsmuseum där någon av museets anställda berättar och visar bilder om museets historia och efter vilka visioner vi arbetar idag. Vi fördjupar oss också i någon av våra intressanta miljöer. Kontakta oss för mer information.

Kostnader

Vardagar klockan 10-17: Grundpris 800 kronor per guide samt 30 kronor per person.
Övriga tider: Grundpris 1200 kronor per guide samt 30 kronor per person.

Prisexempel: För en grupp på 15 personer som går en guidad visning dagtid en vardag, blir kostnaden totalt 1250 kronor. Om visningen sker under en helg blir kostnaden totalt 1650 kronor för en grupp på 15 personer.

Max 25 personer per grupp. Visningarna tar cirka en timme.

Kontakta oss för mer information. För föredrag där museet besöker er gäller endast vardagar, eventuella omkostnader tillkommer. Djurvandringarna på söndagar under mars-november är boknings- och kostnadsfria.

 - Tillbaka Tillbaka  -    UppUpp  -