Lin

Skördat lin på tork

Lin odlades mest för husbehov i Västmanland. När linet såddes skulle marken vara fri från rotogräs (gräs som sprids via rötterna). Marken skulle vara ”fin som snus”, det vill säga en finkorning struktur och ”slätt som ett salsgolv”. Detta för att linfröet är litet och ska sås grunt.

Spånadslin, som används för utvinning av linfiber till textilier, skulle vara så långt som möjligt. Linet såddes tätt för att minska antalet förgreningar och för att plantan skulle sträcka på sig. Magi användes vid sådden. Ett långt namnsdagsnamn på dagen för sådden, ett långt hår och långt namn hos den som inledde sådden, strö ut smulor på såbädden och äta av ”såkakan” från julen, var sådant som man trodde skulle göra linet längre.

Efter 3,5-4 månader var linet skördemoget. Då rycktes linplantorna upp med rötterna. Fröet repades av från linhalmen och togs tillvara som utsäde. Sedan tog rötning och linberedning vid.

Öppet alla dagar året runt