Stugbyn

Kiosk och stuga 1950-tal

Stugbyn från Södra Björnön

Stugbyn på ön Björnöns södra udde, utanför Västerås, invigdes 1946. Södra Björnön ägdes av en stiftelse som hade bildats för att kunna hyra ut sommarstugor åt ASEA:s arbetare och tjänstemän. Stugbyn invigdes på museet i maj 2017. Byn har därefter kompletterats med en tredje stuga som så småningom kommer att visa 1990-talet.

Byggnaderna

2016 såldes marken på Södra Björnön till Västerås stad och stugbyn skulle rivas. Museet fick då möjlighet att ta hand om tre av stugorna.

Stugorna som tillverkades av Skandiahus i Västervik på 1940-talet var tvåbädds- och fyrbäddsstugor. Tvåbäddsstugorna försvann så småningom, så de stugor museet visar är av de ursprungliga fyrbäddsstugorna. Två väggfasta våningssängar, ett litet kök med elektrisk spis, bänk och överskåp, en garderob samt ett utrymme för matbord och stolar utgör hela stugan. Vatten och avlopp saknades. Utvändigt leder en trappa upp till en liten veranda.

Husen är beklädda med locklistpanel. Ursprungligen var alla ytterväggar behandlade med järnvitriol och taken hade grön tjärpapp. Den stuga där vi visar 1950-talet har fått detta utseende utvändigt. Den andra stugan är brunmålad och har korrugerat plåttak och där visar vi 1970-talets stugboende. Den tredje stugan som ännu inte är inredd, är rödmålad. Där kommer 1990-talet så småningom att gestaltas. Alla stugor som fanns kvar på Södra Björnön var antingen målade i brunt eller rött.

I stugbyn finner du också en kopia av ett dass, en matkällare bestående av ett betongrör med lock samt en kopia av en av de kiosker som fanns på området.

Utanför Björnöstugan från 1970-talet

Semester på Björnön

Stugorna gick att boka för en vecka åt gången och de första årtiondena var de mycket populära. Det var vanligt att fru och barn tillbringade veckan på Björnön medan mannen arbetade i stan och kom ut till kvällen, antingen med ångbåt från Västerås hamn eller cyklandes över bron.

Stiftelsen hade ordnat med aktiviteter för barnen som simskola och kvällsaktiviteter av olika slag. För att kvinnorna också skulle känna att de hade semester hade man ordnat med ett centralkök där man kunde hämta lunch- och middagsmat. Dagarna kunde spenderas på stranden och här kunde man hyra en eka, spela minigolf eller köpa glass eller dricka i kiosken. På kvällarna kunde man gå till dansbanan eller delta i någon annan aktivitet som ordnades i stiftelsens regi.

Utställning

I kiosken finns en liten utställning med texter och bilder. Bilderna har lånats ut till museet från flera av de som tillbringade sina somrar i stugbyn från 1950-1970-talet. Här kan du också få veta mer om hur det var att semestra på Björnön.

Stuga från Södra Björnö, interiör 1970-tal. Foto Bodil Wike.

Möbler och övriga föremål

Stugorna var utrustade med möbler, bädd- och köksutrustning. Mycket av dessa inventarier kan du se i stugorna: filtar i sängarna märkta ASEA, vitt porslin med grön dekor med texten Björnön eller de fina stolarna av modell svensk fur. Läs mer om föremålen på DigitaltMuseum.