-  - 
Startsidan - Vallby Friluftsmuseum. - 
 - Kontakt -     Webbkarta -     In English -     Sök - 
Hoppa till textinnehållet -  - Tilll startsidans aktuella information och nytt på webbplatsen - Du är här Startsida -  / Trädgård och odling

Sibirisk ärtbuske.
Sibirisk ärtbuske, Råsbo.

Rosa francofurtana.
Rosa francofurtana, Agatha, Råsbo

Nariss från Simanbo, Kila sn.
Narciss, Simanbo, Kila socken.

Huvudsallat Speckled Bibb.
Huvudsallat Speckled Bibb.

 

 -  

Skolträdgården vid byskolan

Vid Råsbo skola återskapas 1910-talets skolträdgård. Trädgårdsodling fanns med på schemat och var en viktig del i barnens uppfostran. ”Trädgårdsskötseln är ett utmärkt medel i uppfostrarens hand. Den bidrager till grundläggandet av en god karaktär, den öppnar barnens sinnen och hjärtan för det ändamålsenliga i naturen samt vänjer dem vid ordning, noggrannhet, flit och påpasslighet.” Citat ur ”Skolträdgården” 1922 av Gustaf Lind & Sigfrid Johansson.

Vid skolan finns växter som är hämtade från skolans ursprungliga plats i Råsbo, som den sibiriska ärtbusken, syrenen och rosen ’Agatha’, men också växter som står med i skolrådets skrifter om vad som skänktes till Råsbo skola när den stod klar 1877. Skolrådet skänkte pioner, krusbärsbuskar, röda och vita vinbär, fruktträd och lönnar till skolan. Gamla elever som gick i skolan i början av 1900-talet minns mest potatislandet och de sibiriska ärtbuskarna. I frökens rabatt växer även perenner, vårlökar och moderiktiga dahlior.

I skolträdgården visas den mångfald av sorter som fanns av grönsaker runt sekelskiftet 1900. Trädgårdsskötsel har funnits med som ämne i skolan sedan folkskolestadgan kom 1842. Vi har en sexårig växtföljd och här växer mestadels äldre sorter, varav många är lokala sorter som det fanns gott om vid sekelskiftet 1900. I kökslanden finns ett rikt sortiment av de grönsakssorter som fanns i slutet av 1800-talet, vita gurkor som ’Arboga vit’, brytmärgärten från Klenshyttan, huvudsallaten ’Speckled Bibb’ från 1799 med sina fläckar, den vackra blåärten från Bergslagen, sparrisärten med sina vingade ärtskidor eller rödbetor och morötter i varierande färger. Mångfalden av sorter var som störst i slutet av 1800-talet. Många av köksväxterna kan studeras på skolplanscherna inne i skolsalen.

 - Tillbaka Tillbaka  -    UppUpp  -