Jul på Vallby - det här kan du uppleva

På Vallby finns något för alla som älskar julen! Titta in i hus och gårdar och se hur julen firades förr eller spana efter tomten på vår tomtevandring.

Hur firade vi julen förr?
I våra museimiljöer kan man se hur julen firades förr. I bergsmansgården firas jul anno 1695, med julmat, julpsalmer och halm på golvet. I bondgården 1850 är såkakakan nybakad och skommaren är redo att kastas. I arbetarbostaden firar arbetarfamiljen en enkel jul med julgran i taket år 1900. I Tenngjutaregårdens överdådiga borgarbostad år 1900 är granen pyntad, krubban framtagen och maten uppdukad. I byskolan år 1910 har fröken gjort julfint i sin bostad, och i lanthandeln förbereds julen på 1940-talet.

Julmiljöerna är öppna dagligen 2 december-6 januari 10.00-15.00

Tomtevandring
Passa också på att gå på tomtevandring! Lär dig mer om den gamle gårdstomtens tillvaro bland människor och djur. Tomtevandringen finns vid lanthandeln, bondgården och bergsmansgården.

Tomtevandringen är öppen 2 december-6 januari 10.00-15.00.

Häst och vagn
Förutom de vanliga turerna på söndagar blir det extra turer under jullovet den 26 december samt 3 januari kl 13.30-14.30. 45 kr per person. Om det är bra väder kan det komma att bli turer fler dagar. Turerna ställs in vid dåligt väder.

Under perioden 23 december-6 januari är museet öppet 10.00-15.00.