Sök feriepraktik på Vallby Friluftsmuseum

Välkommen att söka feriepraktik på Vallby Friluftsmuseum! Du som är skriven i Västerås kommun och studerar på gymnasiet får söka feriepraktik. Sista ansökningsdag är 10 mars. Se nedan vilka tjänster vi söker här på museet. Period 1 pågår vecka 25-28 och period 2 vecka 29-32. Länk för ansökan via Västerås Stad hittar du under Relaterat nedan.

Skriv gärna i din ansökan att du önskar arbeta på Vallby Friluftsmuseum.

Allmänt om feriepraktik på Vallby Friluftsmuseum

Du som söker feriepraktik på museet behöver vara bekväm med att möta besökare. En stor del av tiden arbetar man inför intresserade och nyfikna gäster, oavsett om det är som museivärd, djurskötare eller lägerledare. Alla feriepraktikanter arbetar i par med handledning av museets personal.

Museivärd

Din uppgift blir att levandegöra historien som museivärd under sommaren. Du och dina kollegor arbetar huvudsakligen utomhus över hela museiområdet. I arbetsuppgifterna ingår att skildra och berätta om livet förr, huvudsakligen genom rollspel och korta dramatiseringar men även genom exempelvis demonstration av något hantverk såsom att karda ull och spinna, tälja, sticka, sy med mera utifrån förkunskaper. Beroende på gällande restriktioner kan det även bli aktuellt att hålla i exempelvis gammaldags lektioner i byskolan för förbokade sällskap. Ni kommer även att ansvara för att plocka fram och se över rekvisitan kring de grindöppna historiska miljöerna, samt se till museets jubileumsutställning. Ni arbetar i historiska kläder.

Vi söker dig som tycker om att möta människor i alla åldrar. Du är pålitlig, tillmötesgående och ansvarsfull. Du är mycket mån om att alla ska få ett gott bemötande och förstår vikten av att besökarna får en positiv upplevelse. Du behöver tycka om att möta, aktivera och interagera med barn eftersom de utgör en stor del av våra besökare. Du bör ha erfarenhet av teater och/eller lajv, och vara bekväm med att synas. Du får gärna vara historieintresserad och/eller ha praktiska kunskaper inom exempelvis slöjd och hantverk eller sång och musik.

Museivärd i lanthandeln

Din uppgift blir att tillsammans med en kollega hålla öppet i museets lanthandel. I arbetsuppgifterna ingår försäljning och turistinformation. Ni får även gärna berätta om lanthandlaren och dennes familj samt om den utställning om handelns historia som finns i byggnaden. Ni är tidsenligt klädda.

Vi söker dig som tycker om att möta människor i alla åldrar. Du är pålitlig, tillmötesgående, serviceinriktad och ansvarsfull. Du är mycket mån om att alla ska få ett gott bemötande och förstår vikten av att besökarna får en positiv upplevelse. Du behöver tycka om att möta och interagera med barn eftersom de utgör en stor del av våra besökare. Du får gärna vara historieintresserad. Det är en fördel om du har butiksvana.

Djurskötare

Du kommer i huvudsak arbeta med djurens dagliga skötsel. De dagliga rutinerna innebär bland annat utfodring, mockning och att hålla rent och snyggt i och kring djurhägn. Under arbetet ute i miljöerna möter man besökare och berättar om djuren. Man får också leda dagliga djurvisningar för besökare. Andra arbetsuppgifter såsom höskörd och stängsling ingår.

Du som söker jobb hos oss bör gå naturbruksgymnasium, ridgymnasium eller ha motsvarande kunskaper inom djurvård. Motsvarande kunskaper kan vara djurvårdsutbildningar inom Svenska Blå Stjärnan, fleråriga erfarenheter av hästar eller andra lantbruksdjur m.m. Du behöver vara bekväm med att möta besökare. En stor del av tiden arbetar man inför en intresserad publik och man är den som leder djurvandringarna för besökare.

Lägerledare

Vi söker lägerledare till museets sommarläger med djur och kulturaktiviteter för barn mellan 7 och 10 år. Ni är tillsammans med barnen under hela lägerdagarna. Inplanerat under lägren är bland annat olika aktiviteter där ni tillsammans med barnen får träffa och lära känna museets olika djur. Även aktiviteter i museimiljöerna ingår, till exempel gammaldags lektion i byskolan.

Vi ser gärna att våra lägerledare har tidigare erfarenhet som barn/ungdomsledare. Det kan till exempel vara som ungdomsledare/tränare inom någon idrott, eller lägerledare vid olika typer av läger som ridläger, seglarläger, idrottsläger eller annat. Tidigare erfarenheter från arbete med barn och djur är meriterande.