-  - 
Startsidan - Vallby Friluftsmuseum. - 
 - Kontakt -     Webbkarta -     In English -     Sök - 
Hoppa till textinnehållet -  - Tilll startsidans aktuella information och nytt på webbplatsen - Du är här Startsida -  / Om Vallby Friluftsmuseum

Bondgården

Gotlandskanin

Bondbröllop

Trädgårdsskötsel

Skolfröken

Hedemoratupp

Lanthandeln

Killingar

Arbetarbostaden

Karamell i strut

Bakning

Rosor

Skola

 

 

 

 -  

Lediga tjänster

Sommarjobba på Vallby Friluftsmuseum

Inför sommaren 2019 söker vi gymnasieungdomar för feriepraktik. Sista ansökningsdag är 24 februari 2019. För att kunna söka tjänsterna ska du studera på gymnasiet och vara folkbokförd i Västerås kommun. Du kan söka som värd i museimiljöerna, handledarassistent, värd för lek- och lärmiljö, djurskötare, fastighets- och trädgårdsskötare samt lägerledare. Läs mer om de olika arbetsområdena och hur du ansöker här nedan.

Levande historia

Vi söker värdar till museimiljöerna med uppgift blir att levandegöra historien. Du och en kollega ansvarar för en museimiljö som hålls öppen för museets besökare. I arbetsuppgifterna ingår att skildra och berätta om livet förr, genom exempelvis berättande och dramatisering. På bondgården berättar du om livsvillkoren på landsbygden. Här får du också visa och demonstrera äldre tiders matlagning, hushållsysslor och hantverk, samt bjuda in besökarna att prova på. I byskolan förmedlar du kunskap om skolans historia och håller i gammaldags lektioner. I museets lanthandel ingår försäljning och turistinformation i arbetsuppgifterna, samt att berätta om lanthandlaren och dennes familj. I arbetarbostaden förmedlar du de hårda livsvillkor som kunde gälla för en arbetarfamilj, jämsides med praktiska sysslor såsom matlagning och tvätt.

Vi söker dig som tycker om att möta människor i alla åldrar, från alla delar av världen. Du är pålitlig, tillmötesgående, serviceinriktad och ansvarsfull. Du är mycket mån om att alla ska få ett gott bemötande och förstår vikten av att besökarna får en positiv upplevelse. Du får gärna vara historieintresserad och/eller ha erfarenhet av berättande, teater eller lajv. Det är ett plus om du har praktiska kunskaper inom exempelvis slöjd och hantverk, bakning eller matlagning, sång och musik eller om du behärskar flera språk. Det är meriterande om du har arbetat med barn. Är du intresserad av att arbeta i museets lanthandel är det en fördel om du har butiksvana.

Handledarassistent

Du kommer att assistera museets handledare i deras arbete med att introducera och hjälpa de ungdomar som arbetar som värdar i museimiljöerna. Dina arbetsuppgifter kan till exempel handla om att visa ungdomarna hur man bemöter besökarna eller praktiskt arbete såsom bakning och matlagning, eldning eller slöjd och hantverk. Du kommer också att uträtta en del praktiska ärenden åt handledaren. Du är historiskt klädd och en stor del av tiden är du i roll.

Vi söker dig som är pålitlig, tillmötesgående, serviceinriktad och ansvarsfull. Det är en stor fördel om du själv tidigare har arbetat som värd i museimiljöerna under Levande museum. Du är mycket mån om att alla ska få ett gott bemötande och förstår vikten av att besökarna får en positiv upplevelse. Eftersom du kommer att vara i roll en stor del av tiden ser vi gärna att du har erfarenhet av teater eller lajv. Det är ett plus om du har praktiska kunskaper inom exempelvis slöjd och hantverk, bakning eller matlagning. Det är meriterande om du har arbetat med barn.

Värd för lek- och lärmiljö

Som värd för lek- och lärmiljön arbetar du huvudsakligen i Flinkstugan på torget. Du och en kollega håller stugan öppen och tar emot barn för lekar, sagostunder, djurklappning, med mera.

Du bör tycka om barn och djur. Gymnasium med barn och ungdomsinriktning är önskvärt och erfarenhet från tidigare praktik i barn- eller föreningsverksamhet som ungdomsledare eller liknande. Viss djurvana/djurintresse är önskvärt då hantering av smådjur ingår i arbetsuppgifterna.

Djurskötare

Som djurskötare arbetar du huvudsakligen med djurens dagliga skötsel. De dagliga rutinerna innebär bland annat utfodring, mockning och att hålla rent och snyggt i och kring djurhägn. Under arbetet ute i miljöerna möter du besökare och berättar om djuren. Du får också leda dagliga djurvisningar för besökare. Andra arbetsuppgifter såsom höskörd, stängsling, vattning och rensning ingår.

Du bör vara utåtriktad och tycka om att möta människor. Naturbruksgymnasium eller motsvarande kunskaper inom djurvård är önskvärt.

Lägerledare

Vi söker lägerledare till museets sommarläger med djur och kulturaktiviteter för barn mellan 7 och 10 år. Lägren genomförs tillsammans med en kollega och med handledning av ansvarig museibonde. Som lägerledare är du tillsammans med barnen under hela lägerdagarna. Inplanerat under lägren är bland annat olika aktiviteter där lägerledarna tillsammans med barnen får träffa och lära känna museets olika djur. Även aktiviteter i de öppna museimiljöerna ingår. Där kan ni få ta med barngruppen för att till exempel gå på en gammaldags lektion i byskolan eller träffa pigan i bondgården och baka bröd tillsammans.

Du bör vara utåtriktad och tycka om att möta människor. Tidigare erfarenhet som barn- och ungdomsledare är önskvärt.

Fastighets- och trädgårdsskötsel

Inom fastighets- och trädgårdsskötsel arbetar du huvudsakligen med gräsklippning, stängsling, hantering av sopor och avfall på området. Du deltar även vid höskörd och trädgårdsarbete samt utför mindre reparationer och underhåll på fastigheten som snickeri, målning, byte av lampor och annan förekommande fastighetsservice.

Du bör vara bekväm med att möta besökare. En stor del av arbetstiden arbetar du inför en intresserad publik.

Utbildning med inriktning mot fastighetsskötsel, bygg och anläggning eller motsvarande erfarenhet önskas. Motsvarande erfarenhet kan vara tidigare sommarjobb med liknande innehåll eller andra erfarenheter av liknande arbetsuppgifter. Körkort alternativt traktorkort är meriterande.

Ansökan

Feriepraktiken söks och tillsätts via AMA Arbetsmarknad, Västerås stad. Klicka på länken nedan för att komma till Västerås stads webbplats och ansökningsformulär. Att tänka på i ansökan:

  • Vill du jobba som värd i museimiljöerna, djurskötare eller handledarassistent, välj ”Turism/Kultur –Museum”.
  • Vill du jobba som lägerledare eller värd i lek- och lärmiljön, välj ”Barn och ungdomsverksamhet”.
  •  Vill du jobba med fastighet och trädgårdsskötsel, välj ”Fastighetsskötsel –Trädgårdsskötsel”.

Skriv i fritextrutan ”Berätta om dig själv” att du söker till Vallby Friluftsmuseum.

Mer information och ansökan om feriepraktik på Västerås stads webbplats (nytt fönster).

Välkommen med din ansökan!

 - Tillbaka Tillbaka  -    UppUpp  -