-  - 
Startsidan - Vallby Friluftsmuseum. - 
 - Kontakt -     Webbkarta -     In English -     Sök - 
Hoppa till textinnehållet -  - Tilll startsidans aktuella information och nytt på webbplatsen - Du är här Startsida -  / Hus och gårdar

Skylt om Södra Björnön

Invigning

Karta
Stugorna ligger nedanför grishägnet. En ny väg leder från bilgrinden förbi nedanför teatern mot stugorna.

 

 -  

Stugbyn

Invigning av ny museimiljö - Stugbyn från Södra Björnön

Marita Öberg Molin, Katarina Frost och Harriet Klintskog

Den 7 maj 2017 invigdes den nya museimiljön på friluftsmuseet. Marita Öberg Molin, ordförande i Västerås stads kulturnämnd, Katarina Frost, museichef och Harriet Klintskog, som tillbringat många somrar i sin barndom på Södra Björnön, invigningstalade.

När är stugorna öppna?

Stugorna och kiosken är öppna dagligen under sommaren.

Föremål från stugbyn

I Digitalt Museum kan du läsa mer om föremålen från stugbyn från Södra Björnön. Använd till exempel sökord "Björnön".

Läs mer om föremålen i stugorna på Digitalt Museum (nytt fönster).

Har du föremål eller fotografier som du vill skänka eller dela med dig av? Kontakta oss gärna via e-post vallby.friluftsmuseum@vasteras.se.

Om stugbyn på Södra Björnön

Kopp från Södra Björnön

Den 15 mars 1944 köpte den nyinrättade stiftelsen Södra Björnön ett halvt mantal på Björnön utanför Västerås. Tanken var att här bygga ett semester- och fritidsområde för Aseas arbetare och tjänstemän i Västerås och deras familjer.

I maj 1945 hade man 70 stugor på plats, tjugo av dem var tvåbäddsstugor och de övriga femtio var fyrbäddsstugor. Man beslöt att hyra ut de stugor som redan var klara samma sommar men den officiella invigningen genomfördes midsommarafton 1946. Ungefär 5000 personer närvarade.

Till stugorna byggdes också en båthamn och strand med badbryggor och ett centralkök. Ett par små kiosker som tidigare stått i Folkets Park placerades nere vid vattnet. På västra sidan av ön byggdes en ångbåtsbrygga för daglig trafik från och till Västerås under sommaren den stod klar 1947.

Stugbyn blev snabbt mycket populär och ofta fick man köa för att få tillgång till en stuga under en vecka. Första åren kostade vistelsen fem kronor per person över 16 år.

Stugbyn var en oas för många Asea anställda under flera decennier men här har vi valt att fokusera på två årtionden. I den ena stugan kan ni se hur det kunde vara under 1950- talet och i den andra visar vi 1970- talet. I den gröna golfkiosken kan ni gå in och få veta mer om hur det var att hyra på Björnön under de här årtiondena. Det är några av sommargästerna själva som bidragit med sina fotografier och minnen. Här får du också veta lite mer om de allra första åren när stiftelsen byggde upp sin verksamhet.

Personalstiftelsen sade upp sina sista hyresgäster på hösten 2014. År 2016 såldes marken på Södra Björnön till Västerås stad.

 - Tillbaka Tillbaka  -    UppUpp  -