-  - 
Startsidan - Vallby Friluftsmuseum. - 
 - Kontakt -     Webbkarta -     In English -     Sök - 
Hoppa till textinnehållet -  - Tilll startsidans aktuella information och nytt på webbplatsen - Du är här Startsida -  / Hus och gårdar

 

 

 -  

Hus och gårdar

Vallby Friluftsmuseum grundades 1921 för att visa upp ett Västmanland i smått. Här finns ett 50-tal byggnader som är hitflyttade från hela länet.

Idag satsar museet särskilt på att återskapa och visa så kompletta och genuina miljöer som möjligt. Här finns bland annat jordbrukslandskapet med bondgård och torpmiljö, stadskvarter med hus från Västerås och Arboga, bruksmiljöer med herrgård, bergsmansgård och bysåg, den nyare tidens missionshus, byskola och friluftsteater.

I våra museimiljöer vill vi visa hur människor i Västmanland förr bodde och arbetade, vilka djur som fanns på gårdarna och vilka grödor man odlade. I husen och gårdarna kan du låta dej förflyttas tillbaka i tiden. Sommartid huserar en brokig skara människor här; pigor och drängar, skolfröknar, arbetare, bondmoror och lanthandlare.

Stugbyn från Södra Björnön - en ny museimiljö

Den 7 maj 2017 invigdes stugorna från stugbyn på Södra Björnön utanför Västerås. Stugorna har gestaltats och visar livet på 1950-talet och 1970-talet. På området finns en kioskbyggnad där du kan läsa mer om somrarna i den populära stugbyn.

Läs mer om stugbyn på Södra Björnön och den nya museimiljön.

 - Tillbaka Tillbaka  -    UppUpp  -