-  - 
Startsidan - Vallby Friluftsmuseum. - 
 - Kontakt -     Webbkarta -     In English -     Sök - 
Hoppa till textinnehållet -  - Tilll startsidans aktuella information och nytt på webbplatsen - Du är här Startsida -  / Hus och gårdar

Interiör

Varor

Flaskor

 

 

 

 -  

Lanthandeln

Handelsboden vid juletid

Lanthandeln kommer från Snarhem i Uttersberg, Heds socken. Byggnaden har sitt ursprung från 1700-talets mitt.

Läs mer om lanthandelns trädgård.

Läs mer om utställningen Från handelsbod till snabbköp.

Lanthandel och bostad

Handlaren bodde ofta i samma hus som sin lanthandel. Bostaden i museets lanthandel är en tillbyggnad från 1820-talet. Lanthandelns sista ägare var Gustav Bernhard pch Anna-Sofia Thorgren. De bodde här med sina fem barn. Innanför lanthandeln finns ett kontor och familjens bostad. År 1946 sålde Thorgren boden till Hakonbolaget, som skänkte den till Västmanlands läns museum för uppmontering på Vallby Friluftsmuseum åren 1952-1955.

Lanthandlar som den här började byggas ute på landsbygden under 1800-talets senare hälft. De byggdes så centralt som möjligt, ofta vid kyrkan, intill en marknadsplats eller vid en korsväg.

Det gick att köpa det mesta

Förutom matvaror gick det att köpa det mesta i lanthandeln. Här såldes kostymer, skjortor, glasögon, fotoalbum, klockställ, brödkorgar av nickel, galoscher, stickade underkjolar och fotogenlampor. Varorna visas på ett annat sätt än vad vi är vana vid idag. En del varor är upphängda i taket, andra förvaras i tunnor på golvet, i hyllor eller lådor bakom disken där handlaren stod.

I taket hänger också boddraken. Den har formen av en stor orm och fungerar som en skyltstång där man kan hänga varor. Draken har sen gammalt ansetts som en pålitlig skattvaktare. Den garanterade att här mättes och vägdes det rätt.

Lanthandeln fungerade även som post- och tidningskontor. Många handlade på krita; man skrev upp sin skuld hos handlaren och betalade när man kunde.

En samlingsplats

Lanthandeln blev också en samlingsplats. Folket i byn gick dit för att höra de senaste nyheterna, prata bort lite tid med handlaren eller dra fingerkrok och umgås. Det hände också att handlaren bjöd på snus eller en sup.

Från handelsbod till snabbköp - en utställning om handelns historia i Västerås

Från handelsbod till snabbköp, interiör. Foto Lennart Hyse.

Den 4 november 2017 nyinvigdes lanthandeln och utställningen Från handelsbod till snabbköp.

Utställningen visar handelns utveckling mot snabbköp med föremål och varor ur ICA:s samlingar. Här berättas det bland annat om surrogat vid tider med ransonering och förpackningar som fick en allt större betydelse i utvecklingen mot snabbköp. Läs om socker och sötsaker som ansågs hälsosamt. Om tobak, kaffe och boddrakar som ansågs ge butikerna skydd från stöld och brand.

Handelsboden visar butiken under 1940-talet med varor från golv till tak. Handlarfamiljen Thorgren bodde i samma hus som butiken. Här finns kontor, kök och salong.

 - Tillbaka Tillbaka  -    UppUpp  -