-  - 
Startsidan - Vallby Friluftsmuseum. - 
 - Kontakt -     Webbkarta -     In English -     Sök - 
Hoppa till textinnehållet -  - Tilll startsidans aktuella information och nytt på webbplatsen - Du är här Startsida -  / Hus och gårdar

Gången krattas utanför kolonistugan.

Interiör från kolonistugan.

Interiör från kolonistugan.

Gräslök växer vid kolonin.

 

 -  

Kolonistugan

Kolonistugan.

Kolonistugan låg tidigare på Åsgatan 10 i Västerås. Den flyttades till museet år 2000.

1908 hade stugan flyttats från Pilgatan till Åsgatan. Den hade då varit fotoateljé men blev vid flytten sommarstuga. Ägaren Karl Bäckman hade tänkt bygga ett bostadshus på tomten, men hans fru ville inte flytta så långt ut på landet.

Stugans inredning och dess odlingar visar nu en kolonistugemiljö från 1950-talet. Här finns en inglasad veranda med stol, bord och transistorradio. I rummet som också fungerar som kök finns en köksbänk med gasspis och skåp med husgeråd.

I trädgården finns växter som museet samlat in främst från Åsgatan. Här växer syren, pioner, daggros, vildvin, kärleksört och daglilja, bärbuskar med svarta och vita vinbär, krusbär och hallon. I kökslandet odlas potatis, bondbönor, dill, persilja, kålrötter och rödbetor.

Läs mer om kolonistugans trädgård.

Kolonirörelsen

Redan i slutet av 1800-talet fanns koloniområden i Sverige. Syftet med koloniområdena var att stadens arbetare där skulle kunna odla sin egen mat, komma iväg från staden och få frisk luft, lugn och vila. Tanken var att de som annars skulle gå till krogen och dricka på sin lediga tid, skulle utföra nyttigt arbete vid kolonistugan istället.

I Västerås bildades det första koloniområdet 1909 och 1918 bildades Västerås koloniträdgårdsförening.

I början var kolonistugorna mycket enkelt byggda. Kolonistugorna fungerade i början enbart som regn- och vindskydd och var inte större än cirka 4-6 kvadratmeter. Under tidens gång har regler på storlekar och utseende skiftat och stugorna har blivit större. Det som odlades var framförallt potatis och bönor. Senare började man att odla prydnadsväxter, anlägga fina gräsmattor och bygga bättre och större stugor. Kolonilotten blev en plats för avkoppling.

 - Tillbaka Tillbaka  -    UppUpp  -