-  - 
Startsidan - Vallby Friluftsmuseum. - 
 - Kontakt -     Webbkarta -     In English -     Sök - 
Hoppa till textinnehållet -  - Tilll startsidans aktuella information och nytt på webbplatsen - Du är här Startsida -  / Hus och gårdar

Herrgårdens sal.

Herrgårdsfrun i sitt rum.

Lusthuset.

 

 -  

Herrgård och lusthus

Herrgården

Till herrgårdsmiljön på museet hör tre byggnader med omgivningar. Bakom herrgården i den engelska parken står ett runt dass och längre ner i backen står ett lusthus. Fram till herrgårdsbyggnaden leder en allé av lindar.

Läs mer om trädgården och lindallén vid herrgården.

Herrgården

Herrgården är en så kallad bruksherrgård från Hallstahammar i Svedvi socken. Den kommer från Hallsta kopparhammare, som grundades 1638. Kopparslagaren mäster Johan Stricher får fart på verksamheten och kan sägas vara grundaren till Hallstahammars bruk. Han tar över verksamheten 1683.

Makarna Johan Stricher och Margareta Biörn byggde en ny och modernare bostad, herrgården som nu står på museet. Det är en karolinsk byggnad, 34 meter lång och tio meter bred med säteritak, det vill säga ett tak som har ett mindre tak ovanpå. Dessa tak var karaktäristiska för herrgårdsbyggnader under slutet av 1600-talet och början av 1700-talet. Både ytter – och innerväggar på herrgården är av kraftigt bilat och knuttimrat virke.

1702 stod den nya bostaden med tio rum klar. Köket låg mitt i huset innanför förstugan. Till höger om förstugan finns en mer representativ del med stora salen och gästrum. Till vänster en vardagligare och intimare del med matsal och sovrum. Dessutom uppfördes två flygelbyggnader och två andra mindre byggnader.

Till verksamheten på bruket hörde förutom kopparhammare även smedja, såg och kvarn, jordbruk med åker, äng, humlegård, fruktodling och skogsmark.

De som arbetade vid kopparhammaren var smedsgesäller, lärpojkar och pigor. I bostadshuset arbetade huspigor och en kokerska. Det fanns också många andra anställda för att sköta jordbruk, odlingar och skogsmark.

Lusthuset

Lusthuset har stått vid Gideonsbergs herrgård i Västerås. Det byggdes 1850 åt spannmålshandlaren Adolf Moberg. Herrgården revs på 1940–talet och lusthuset flyttades till museet.

Mobergs hustru Karin ordnade namnsdagsfester i lusthuset på Karin-dagen den 2 augusti varje år.

Dasset

Det runda dasset kommer från Bernsborg på Blåsbo i Västerås. Dasset eller hemlighuset som man också kallade det, har plats för två personer.

 - Tillbaka Tillbaka  -    UppUpp  -