-  - 
Startsidan - Vallby Friluftsmuseum. - 
 - Kontakt -     Webbkarta -     In English -     Sök - 
Hoppa till textinnehållet -  - Tilll startsidans aktuella information och nytt på webbplatsen - Du är här Startsida -  / Hus och gårdar

Friluftsteatern.

 

 -  

Folkets Park och folkparksteatern

Portal till Folkets park.

Museets folkpark med folkparksteater kommer ursprungligen från Tillberga i Hubbo socken. Det fanns gott om folk i Tillberga som ville hjälpa till med bygget så teatern blev klar på mindre än två månader. Byggnaden fick det kupoltak som är typiskt för många folkparksteatrar. 22 juni 1926 invigdes Tillberga Folkets Park. Centraloperettens avdelning 1 framförde sång- och folklustspelet Värmlänningarna på scenen. Mellan akterna var det servering och dans. Första sommaren besökte 1000 personer de offentliga arrangemangen i parken. Parken flyttades och uppfördes på museet 1971.

Om folkparkerna

Folkparker började byggas i Sverige i slutet av 1800-talet. Sveriges första Folkets park grundades i Malmö år 1893 och 1899 tillkom en Folkets Park i Västerås. I dessa parker skulle städernas arbetare kunna roa sig i stället för att gå till ölhallarna. Folkparkerna förde ut kultur och lämpliga nöjen till folket.

Från början var de flesta parkerna ganska enkla anläggningar. Så småningom byggdes dansbanor, teatrar och serveringslokaler. Ofta byggdes folkparkerna i natursköna omgivningar eller så anlades vackra planteringar runt omkring dem.

På Folkets Parkteatrarna kunde man se teaterföreställningar, bondkomik, revyer, kuplettsångare och andra musikprogram.

Det var viktigt med en ståtlig entré till Folkets Park. Den fick representera arbetarklassens växande självkänsla. Entréportalen till museets park kommer även den från Tillberga Folkets Park.

 - Tillbaka Tillbaka  -    UppUpp  -