-  - 
Startsidan - Vallby Friluftsmuseum. - 
 - Kontakt -     Webbkarta -     In English -     Sök - 
Hoppa till textinnehållet -  - Tilll startsidans aktuella information och nytt på webbplatsen - Du är här Startsida -  / Hus och gårdar

 

 

 -  

Båthus med kyrkbåt

Båthuset.

Båthuset med dess kyrkbåt kommer från Djupnäs i Västervåla socken. Båthuset uppfördes på museet 1924.

Båthuset består av bilade väggar på gavlarna medan långväggarna är av rundtimmer. Gjord med rödkrita finns på insidan av den ena gavelväggen inskriften ”År 1846 Olof Olsson”. Taket är åsformat med kroppås och leåsar. Taktäckningen består av stör och näver, som hålls på plats med takved. Det golv av rundtimmer och kluvna stockar som en gång funnits i båthuset finns inte längre kvar.

Troligtvis är båthuset äldre än kyrkbåten och har förmodligen tidigare använts till en annan och äldre kyrkbåt.

Kyrkbåten

Beteckningen "kyrkbåt" hör till en tid då befolkningen skulle närvara i kyrkan på söndagar. Under sommaren var vattenvägen det bästa färdsättet att ta sig till kyrkan.

Museets kyrkbåt byggdes 1858 på ett båtbyggeri på Sollerön i Siljan, Dalarna. Kyrkbåten är den enda bevarade kyrkbåten i Västmanlands län. Den rymmer 50 personer och är omkring elva meter lång och två meter bred. Båten roddes med tolv åror men den kunde också seglas.

Kyrkbåten har använts i sjön Åmänningen i norra Västmanland. Alla bybor i Djupnäs använde och ägde båten tillsammans. Den användes för färder över sjön till kyrkan och för transporter. Man fraktade spannmål till Västanfors och rodde järn mellan Västanfors och Virsbo.

Utvändigt är kyrkbåten tjärad i bottnen och rödfärgad ovantill. I stäven på båten finns tillverkningsåret 1858 inskuret.

 - Tillbaka Tillbaka  -    UppUpp  -