-  - 
Startsidan - Vallby Friluftsmuseum. - 
 - Kontakt -     Webbkarta -     In English -     Sök - 
Hoppa till textinnehållet -  - Tilll startsidans aktuella information och nytt på webbplatsen - Du är här Startsida -  / Hus och gårdar

Kakor i arbetarbostaden

Interiör från arbetarbostaden.

Trasmattor

 -  

Arbetarbostaden

Bakgården och arbetarbostaden.

Byggnaden med arbetarbostaden låg på Gamla Bryggerigatan i Västerås och kom till museet 1938. Huset kallas även för Skarprättargården eftersom den en gång var tjänstebostad för länets skarprättare som är ett gammalt ord för bödel.

På nedre botten finns en lägenhet inredd som en arbetarbostad från 1910-talet, på ett rum och kök. På övervåningen finns ytterligare en bostad på ett rum och kök som är omöblerad.

Huset intill arbetarbostaden användes även det som bostad och förvaringsbod. Det har dessutom ett svinhus med dass ovanpå.

Arbetarbakgården delas in i två delar av ett uthus och ett dass. Dasset var gemensamt för de familjer som bodde runt gården. En liten täppa finns där man kunde odla lite rabarber och potatis.

Bostadsbrist och trångboddhet

Det var stor bostadsbrist runt förra sekelskiftet. Att ha en eller fler inneboende var vanligt och trångboddheten var mycket utbredd. Man både åt, sov och arbetade i köket. ”Finrummet” hölls oftast stängt och värmdes inte upp. Det användes endast på helgerna. Det var även vanligt förekommande att rummet hyrdes ut till inneboende för att dryga ut hushållskassan.

 - Tillbaka Tillbaka  -    UppUpp  -