Lediga tjänster

Välkommen att söka feriepraktik på Vallby Friluftsmuseum! Du som är skriven i Västerås kommun och studerar på gymnasiet får söka feriepraktik. Sista ansökningdsdag är 24 februari. Se nedan vilka tjänster vi söker här på museet. Period 1 pågår vecka 25-28 och period 2 vecka 29-32. Perioden för fastighetsskötsel pågår vecka 27-30. Länk för ansökan via Västerås Stad hittar du under Relaterat nedan. Skriv gärna i din ansökan att du önskar arbeta på Vallby Friluftsmuseum.

Allmänt om feriepraktik på Vallby Friluftsmuseum

Du som söker feriepraktik på museet behöver vara bekväm med att möta besökare. En stor del av tiden arbetar man inför intresserade och nyfikna gäster, oavsett om det är som värd i en museimiljö eller som djurskötare, fastighetsskötare, lägerledare eller värd för lek-och lärmiljön. Alla feriepraktikanter arbetar i par med handledning av museets personal.

Värd för museimiljöer

Din uppgift blir att levandegöra historien som värd under sommaren. Du och en kollega ansvarar för en museimiljö som hålls öppen för museets besökare. I arbetsuppgifterna ingår att skildra och berätta om livet förr, genom exempelvis berättande och dramatisering. På bondgården berättar du om livsvillkoren på landsbygden. Här får du också visa och demonstrera äldre tiders matlagning, hushållsysslor och hantverk, samt bjuda in besökarna att prova på. I byskolan förmedlar du kunskap om skolans historia och håller i gammaldags lektioner. I museets lanthandel ingår försäljning och turistinformation i arbetsuppgifterna, samt att berätta om lanthandlaren och dennes familj. I arbetarbostaden förmedlar du de hårda livsvillkor som kunde gälla för en arbetarfamilj, jämsides med praktiska sysslor såsom matlagning och tvätt. I herrgården visar och berättar du om de historiska interiörerna och livet på en bruksherrgård kring 1830.

Vi söker dig som tycker om att möta människor i alla åldrar, från alla delar av världen. Du är pålitlig, tillmötesgående, serviceinriktad och ansvarsfull. Du är mycket mån om att alla ska få ett gott bemötande och förstår vikten av att besökarna får en positiv upplevelse. Du behöver tycka om att möta, aktivera och interagera med barn eftersom de utgör en stor del av våra besökare. Du får gärna vara historieintresserad och/eller ha erfarenhet av berättande, teater eller lajv. Det är ett plus om du har praktiska kunskaper inom exempelvis slöjd och hantverk, bakning eller matlagning, sång och musik eller om du behärskar flera språk. Är du intresserad av att arbeta i museets lanthandel är det en fördel om du har butiksvana.

Djurskötsel

Du kommer i huvudsak arbeta med djurens dagliga skötsel. De dagliga rutinerna innebär bland annat utfodring, mockning och att hålla rent och snyggt i och kring djurhägn. Under arbetet ute i miljöerna möter man besökare och berättar om djuren. Man får också leda dagliga djurvisningar för besökare. Andra arbetsuppgifter såsom höskörd och stängsling ingår.

Du som söker jobb hos oss bör gå naturbruksgymnasium, ridgymnasium eller ha motsvarande kunskaper inom djurvård. Motsvarande kunskaper kan vara djurvårdsutbildningar inom Svenska Blå Stjärnan, fleråriga erfarenheter av hästar eller andra lantbruksdjur med mera.

Värd för lek och lärmiljö

Du kommer i huvudsak arbeta i museets lek- och lärmiljö vid Flinkstugan. Där kommer du att hålla miljön öppen och ta emot barn för lek, sagostunder, djurklappning med mera.

Du som söker jobb här behöver tycka om barn! Du får gärna gå gymnasium med barn- och ungdomsinriktning, kanske ha erfarenhet från tidigare praktik i barnverksamhet eller föreningsverksamhet som ungdomsledare eller liknande. Även viss djurvana/djurintresse är nödvändigt då hantering av smådjur ingår.

Lägerledare

Vi söker lägerledare till museets sommarläger med djur och kulturaktiviteter för barn mellan 7 och 10 år. Ni som jobbar som lägerledare är tillsammans med barnen under hela lägerdagarna. Inplanerat under lägren är bland annat olika aktiviteter där ni tillsammans med barnen får träffa och lära känna museets olika djur. Även aktiviteter i de öppna museimiljöerna ingår. Där kan ni få ta med barngruppen för att till exempel gå på en gammaldags lektion i byskolan eller träffa pigan i bondgården och baka bröd tillsammans.

Vi ser gärna att våra lägerledare har tidigare erfarenhet som barn/ungdomsledare. Det kan till exempel vara som ungdomsledare/tränare inom någon idrott, eller lägerledare vid olika typer av läger som ridläger, seglarläger, idrottsläger eller annat. Tidigare erfarenheter från arbete med barn och djur är meriterande.

Fastighetsskötsel/Trädgårdsskötsel

Du kommer arbeta med gräsklippning, stängsling, hantering av sopor och avfall på området. Dessutom kommer du att delta i höskörd och trädgårdsarbete samt utföra mindre reparationer och underhåll såsom snickeri, målning, byte av lampor och annan förekommande fastighetsservice.

Vi söker ungdomar som går utbildning med inriktning mot fastighetsskötsel, bygg och anläggning eller motsvarande erfarenhet. Det kan vara tidigare sommarjobb med liknande innehåll eller andra erfarenheter av liknande arbetsuppgifter. Körkort alternativt traktorkort är meriterande

Om du besöker oss

Öppet alla dagar året runt