-  - 
Startsidan - Vallby Friluftsmuseum. - 
 - Kontakt -     Webbkarta -     In English -     Sök - 
Hoppa till textinnehållet -  - Tilll startsidans aktuella information och nytt på webbplatsen - Du är här Startsida -  / Djur

Kulting

Griskultingar.

Linderödssugga.

 

 -  

Grisar

Linderödsgalten Balder.

Linderödssvinet är vår enda svenska lantrasgris av äldre typ. De är inte så långa i formen som de moderna raserna. De flesta är fläckiga på ljus eller brun botten och har medelstora, lätt framåtböjda öron. Linderödssvinen trivs bäst om de får gå ute hela året och de är väl anpassade till vårt klimat. Förr hade man grisar för att bereda marken på åkern och precis som idag för köttets skull.

Linderödssvinet är idag en hotad lantras. På museet används grisarna som markberedare på åkern och vi tar också vara på köttet.

Nyfödda kultingar våren 2016

Den 29 februari och 2 mars 2016 födde två av museets grisar totalt tio stycken kultingar. Kultingar är ett annat ord för grisungar. Honorna kallas gylta (uttalas jylta) och hanarna för galt. När en gylta får ungar kallas hon sugga. Grisa kallas det när suggan ska föda.

Att tänka på när du besöker grisarna och deras kultingar

Grisarna behöver lugn och ro!

Första tiden behöver suggorna få lugn och ro så att de ligger kvar och ger sina kultingar di och värme. En stressad gris kan inte ta hand om sina kultingar och de kan till och med bita ihjäl dem om de inte får vara i fred.

En sugga som vaktar sina kultingar kan bli ett av de farligaste djur man kan träffa på. En sugga som tror att en fara hotar kan gå genom både staket och eltrådar. Grisar är mycket snabbare än man tror, det går inte att springa ifrån en gris.

När kan man se kultingarna?

Det går inte att locka fram kultingarna. De kommer ut när suggorna låter dem gå ut. Störst chans att se dem har man varma soliga dagar då suggorna gärna lägger sig i solen och diar dem. När de är cirka två veckor gamla börjar de gå ut ur boet på riktigt.

När suggan ska grisa

När suggorna ska grisa bäddar de och bygger bon i sina hyddor. Vi ger dem gran-, tallris och halm att bygga med. När kultingarna fötts vaktar suggan dem noga och lämnar dem bara korta stunder för att äta, dricka och gå på toaletten. Varje gång de går ut ur boet bäddar de först ner sina kultingar så att de inte ska frysa.

När suggan kommer tillbaka in i boet går hon försiktigt så att hon inte ska råka trampa på någon kulting. Så fort hon lagt sig tillrätta kommer alla kultingarna för att dia.

Mer information

Länk till föreningen Landtsvinets hemsida (nytt fönster).

 - Tillbaka Tillbaka  -    UppUpp  -