-  - 
Startsidan - Vallby Friluftsmuseum. - 
 - Kontakt -     Webbkarta -     In English -     Sök - 
Hoppa till textinnehållet -  - Tilll startsidans aktuella information och nytt på webbplatsen - Du är här Startsida -  / Djur

Gotlandsrusset Fiona

Get och killing

Linderödsgrisen Kalle.

Hedemorahöns.

Gotlandskanin.

Ölandsgås

 -  

Djur

Djuren som finns på Vallby Friluftsmuseum kallas lantrasdjur. Det betyder att de tillhör gamla svenska raser som levt i Sverige under många hundra år. De flesta av djuren vistas ute varje dag året om.

Aktuellt om djuren

Var är djuren?
På friluftsmuseet finns får, hästar, grisar, gäss, kaniner, höns och getter. Gässen och kaninerna finns mellan bondgården och torget. Hönorna och tuppen går fritt på området men håller sig oftast vid torget eller bondgården. När det blir för kallt håller de sig inomhus. Getterna och bockarna finns vid huvudentrén och vid byskolan. Grisarna finns vid missionshuset. Hästarna och fåren flyttar runt i olika hagar, främst vid museiområdets ytterkanter (vid ån, golfbanan och folkparksteatern). Korna har flyttat så i dagsläget finns inga kor på museet.

Mata inte djuren!
Vi ber er att inte mata djuren på området. Endast djurskötare får mata djuren så de får rätt mat. Mat som vi människor äter är inte lämliga för djurens magar. Obs! Gäller även gräs.

Vad är en lantras?

För att få vara en äkta svensk lantras ska inte stark avel ha bedrivits på särskilda egenskaper. I aveln med lantrasdjur vill man istället bevara mångfalden och det är därför man inte får avla på en viss egenskap.

Lantrasdjuren är härdiga och tåliga, de har goda modersegenskaper och äter sådant foder som kan skördas i svenska marker.

Idag skyddas de svenska lantrasdjuren eftersom de i många fall är utrotningshotade. Varje ras har en särskild förening som arbetar med att bevara just den rasen.

Museets arbete med lantrasdjur

Museet är idag genbank för ett flertal hotade husdjursraser såsom gestrikefår, gotlandskanin, jämtget och linderrödssvin. Museet sitter också med i Jordbruksverkets samarbetsgrupp för information om hotade husdjursraser.

Museibondens blogg

Museibondens blogg

Läs mer om arbetet med lantrasdjuren i Museibondens blogg (nytt fönster).

 - Tillbaka Tillbaka  -    UppUpp  -